Harvest Heroes of 2020
Door Maria Fritz, Local2Local Talents-coördinator
‘s Ochtends om tien over zeven vertrekken we uit Utrecht. Het uitzicht is heerlijk zodra wij uit de stad zijn. Groene weilanden met opkomende mist en de opgaande zon erachter. Het Hollandse landschap op zijn best. We komen aan bij de boomgaard om kwart voor acht, de lucht is vers, laarzen en regenbroeken worden aangetrokken. De mondkapjes blijven in de auto, voor de komende 9 uur zijn we in de buitenlucht. We stappen de boomgaard in. Rijen van peren glinsteren in de ochtenddauw, er wordt geconcentreerd geplukt. Muziek speelt op de achtergrond en af en toe wordt een kort praatje gehouden of een grapje gedeeld.
Dit was het leven voor de plukkers van Local2Local Talents tijdens de perenoogst van 2020. En wat vonden ze ervan? “Heerlijk” is de consensus. Het is verfrissend om buiten en fysiek te werken, maar zij hebben er ook veel geleerd: “I’ll never just pick up a pear in the supermarket again without thinking ‘Wow, this has been picked by hand!’. It’s so much work! I really have a new appreciation for where my food comes from”, vertelt Aida.
Zij was gedurende de hele oogst aan het werk en dat gaf haar een goed ritme tijdens het plukken. Dit was fijn voor alle plukkers, die onregelmatiger werkten. Groepjes worden gevormd uit snellere en minder snelle plukkers, maar de dagdoelen was voor iedereen hetzelfde: minstens twee pluktreinen moesten gevuld worden! De Talenten konden hun werkdagen flexibel inplannen, zodat het bijvoorbeeld ook naast de studie mogelijk was om 2-3 dagen per week mee te doen.
De plukgroep was een goed gemengd gezelschap van Nederlanders en buitenlanders, van studenten die al een idee hebben wat er moet veranderen in ons voedselsysteem tot jonge mensen voor wie het een nieuw onderwerp is. Dit leidde tot interessante gesprekken met fruitteler William Pouw die regelmatig langs kwam; waarom worden de meeste peren naar het buitenland geëxporteerd? Wat zijn dit voor rode luisjes, zijn die goed of slecht? Inmiddels weten ze allemaal: laat de lieveheersbeestjes gewoon lopen, want die eten deze luisjes. En de Nederlanders vinden het moeilijk om lokaal, biologisch fruit te kopen, als het er niet perfect uitziet, maar in Frankrijk houden ze daar juist van.
En wist je dat de peren dit jaar bruiner zijn, omdat het in het voorjaar het weer zo wisselend was? Daardoor kregen de peren stress en daardoor een bruinere schil. Veel plukkers vonden vooral ook rust in het werk. Het geeft tijd om over koetjes en kalfjes te praten of ook even in stilte te reflecteren: “Wat is dit meditatief! Je kan toch niet op je telefoon zitten”. Tegelijkertijd bedacht plukker Anurag, student in Sustainable Development Energy Materials, een ruimtebesparende manier om peren in de boxen neerzetten, waardoor meer peren in een box terecht kunnen. Misschien kan dit in het volgende oogst verder gebruikt worden. Plukker Aida, afgestudeerd in Gender Studies, heeft haar indrukken van de perenpluk en ook van de luisjes in illustraties verwerkt, die je hier kan zien.
In de pauzes worden recepten met peren uitgewisseld en af en toe lekker zelfgemaakt eten met elkaar gedeeld. Dit ging allemaal op afstand, dankzij het buiten zijn. Uiteindelijk hebben we de pluk binnen 2,5 week geklaard. Dit vierden we met een gezellig borrel op het fort van Grounded, waar er onvermijdelijk ook van lekker Utregs Supersap van William’s boomgaard genoten kon worden.
De voldoening bij iedereen was compleet met de gedachte dat de door hun geplukte peren in de volgende batch flessen terechtkomen en dat mensen ‘hun’ peren gaan kopen. Dat is een waardevol gevoel die zij nooit meer zullen vergeten. Compleet anders dan een paper indienen op universiteit, toch? De plukkers van 2020 zijn de pioniers. Zij bewijzen dat het het waard is lokale, jonge talenten ook voor ‘zoiets’ in te zetten. Hun bewustzijn van en waardering voor voedsel is gewoon veranderd door dit werk. En fruitteler William? Die had misschien iets minder snelle plukkers, maar wel veel plezier en hij ziet het als een investering in een toekomstig voedselsysteem dat op een duurzame manier meerwaarde creëert.