Wie kent ‘de rammenas’ nog?

Door Christie de Vrij – Fietsen Voor Mijn Eten

Iedere zaterdag bellen de Dj’s van het radioprogramma Enthousiasper door de samenwerking met Fietsen voor mijn Eten met een lokale ondernemer om wat extra aandacht aan hen te besteden tijdens deze moeilijke coronaperiode. Deze week kwam daar verandering in omdat er twee vrolijke studentes van de Hogeschool Utrecht aan de telefoon hingen!

Nina en Julia volgen een minor aan de Hogeschool van Utrecht die gaat over de leefbare stad en speciaal daarvan uit krijgen ze van de school development goals waar ze zich op moeten richten. De dames zijn voor dit project in een interdisciplinair team aan de slag te gaan met een praktijkvraagstuk en daar is een bedrijfsuitje uit voortgekomen.

Dit is een fietsroute ‘Tour de Boer’ langs drie plattelandwinkels waarbij een spel gespeeld wordt en de deelnemers quizvragen voorgeschoteld krijgen die betrekking hebben op duurzaamheid, maar ook de producten waar je mee in aanraking komt. De route begint op Fort bij ’t Hemeltje om via boerderij Nieuw Slagmaat en de Veldkeuken bij kersenboomgaard de Knapschinkel uit te komen.

Favoriet onderdeel van Nina en Julia is wel het onderdeel waarbij de ‘vergeten groenten’ gezocht worden. “Er zijn zo veel groeten waarvan we niet meer weten wat het is” aldus Julia. Veel mensen denken bij vergeten groeten snel al aan pastinaak, maar die wordt tegenwoordig zo vaak genoemd dat die niet meer zo vergeten lijkt. De rammenas is een groente die weinig mensen meer eten en de wel iets beter bekende schorseneer is aan een opmars bezig, maar valt eigenlijk ook onder de vergeten groenten.

Los van de herontdekte vergeten groenten hebben de dames gedurende dit project heel veel geleerd. Enerzijds hebben ze kennis over voeding opgedaan, maar ook over het overbrengen aan mensen die hier niets over weten en hoe je deze informatie leuk vorm kan geven. Nu Nina en Julia na het afronden van de schoolopdracht verder gaan met de studie zal Christie de Vrij van Fietsen voor mijn Eten het bedrijfsuitje gaan uitvoeren. Binnenkort wordt het bedrijfsuitje actief, heb je nu al interesse? Stuur een mail naar krommerijnstreek@fietsenvoormijneten.nl.

Luister (hieronder) naar het radiointerview op Houten FM!


Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped