Amped adviseert Utrecht Natuurlijk over transitie van Koppelsteede naar gemeenschapsboerderij

Utrecht Natuurlijk heet vijf stadsboerderijen en zes stadstuinen verspreid door Utrecht. Onze stadsboerderijen zijn het hele jaar door geopend. Utrechters kunnen dagelijks genieten van de dieren, meewerken in de tuinen, spelen en leren bij de natuureducatiecentra en terecht in de boerderijwinkels en horeca. Het inspirerende activiteitenaanbod en het natuureducatieprogramma is gericht op kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast werkt Utrecht Natuurlijk aan verschillende projecten om de natuur en biodiversiteit in de stad te versterken, zodat Utrecht groener, gezonder en duurzamer is voor jong en oud.

Utrecht Natuurlijk is deelnemer aan het ‘Utreg, wat maak je me nou!‘-samenwerkingsproces in Utrecht en heeft in het verleden vaker samengewerkt met Amped voor de integratie van lokaal voedsel in haar activiteiten.

Eind 2024 vroeg Utrecht Natuurlijk ons te onderzoeken of Koppelsteede in Lunetten met een voedseltuin (met oogstabonnementen) de kosten van een tuinder kunnen terugverdienen. Met een voedseltuin bedoelen we een tuin waar met een positieve exploitatie voedsel geproduceerd kan worden, mensen kunnen meewerken en educatieve activiteiten aan worden verbonden. 

De onderzoeksvragen richten zich op het tuinconcept, de organisatie, de omgeving en gemeenschap/bezoekers van Koppelsteede, de risico’s en kansen, exploitatiemodellen op basis van bewezen praktijkvoorbeelden, een roadmap om tot een kansrijk tuinconcept te komen en de ontwikkeling van een businesscase.

Oplevering – mei 2025
Amped heeft Utrecht Natuurlijk kunnen helpen met een integraal projectplan voor het transformeren van de huidige tuin naar een voedselproductietuin, de lancering van een voedseluitgiftepunt en een wijkactivatiecampagne. Het projectplan heeft een sluitende exploitatie, inclusief een verkenning van de financieringsmogelijkheden, de mogelijkheid om het concept door te stempelen naar de andere Steedes en het functieprofiel voor de stadsboer.