Een dag met Josse en zijn Buitengewone Varkens

Local2Local werkt samen met Buitengewone Varkens om hun diervriendelijke en duurzamere manier van vleesproductie in deze regio te versterken. Ook onze Talenten willen wij de mogelijkheden bieden met Buitengewone Varkens aan de slag te gaan. Sinds kort kunnen zij oprichter Josse helpen bij zijn werk met de varkens in de bos van Landgoed Zuylestein. Ons eerste vrijwilliger Nienke Oostenbrink vertelt over haar ervaring:

Vorige week heb ik boer Josse een dag geholpen, werkzaam bij Buitengewone Varkens. Het was een hele uitputtende, maar erg leuke dag. 

Buitengewone Varkens

‘s Ochtends om 9 uur vertrokken we naar een weiland waar een paar dagen later een paar varkens zouden komen te staan. Josse en ik hebben een ijzeren buis aan een voedselopslag bevestigd, dat moest nog even gebeuren voordat het voer gebracht zou worden. Daarna zijn we verder gereden naar de varkens, die in het bus in Leersum staan. Onderweg hebben we wat oud brood opgehaald en hebben we varkensvlees afgeleverd bij een restaurant. 

Buitengewone Varkens

Toen we aankwamen bij de varkens heeft Josse mij het terrein even laten zien en vervolgens zijn we aan de slag gegaan. We moesten drie varkens vangen, die naar een andere plek toe moesten. Een van de varkens was heel koppig en ontsnapte steeds, maar na drie pogingen stond dat varken uiteindelijk ook in de trailer. Intussen kwam een chef langs, die vlees bij Buitengewone Varkens kocht en de dieren graag wilde zien. We vervoerden de drie varkens en verplaatsten daarna nog een ander varken dat drachtig moest worden naar een weiland met een beer (een mannetje). 

Buitengewone Varkens
Buitengewone Varkens

Daarna begon de chaos, want Josse had twee hele grote silo’s liggen, die hij wilde ombouwen tot varkenshutten. Eerst kwam de ijzerboer langs om de ijzeren stelling die onder één van de silo’s zat af te slijpen. Josse en ik moesten de silo’s doorslijpen, maar daar aan de rand van het bos was geen stroom. We zijn een zoektocht naar een aggregaat gestart, maar slaagden helaas niet. Toen hadden we een nieuwe idee: we binden de ene kant van een touw aan de trekhaak van Josse’s auto en de andere kant aan de silo. En het werkte! Josse begon te rijden en sleepte de silo achter zich aan naar een plek waar wel stroom was. Daar aangekomen sloten we een slijptol aan op de stroom en begon Josse met het doorzagen van de silo. Het was een hele grote klus en kwam die dag niet meer af. 

Toen ik thuis kwam was ik moe maar voldaan, het was een gezellige en actieve dag!

Wil jij Josse ook helpen? Dat kan iedere donderdag. Meld je hier aan en werk binnenkort mee als vrijwilliger!


Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped