Operation Food Freedom Zeeburgereiland: veel vers voor weinig…en binding met de buurt

Afgelopen woensdag, Valentijnsdag, was de eerste Operation Food Freedom uitgiftedag van verse groenten, fruit en eieren aan 40 bewoners uit en net buiten de Baaibuurt in Zeeburgereiland. Het regende de hele dag, maar dat drukte de pret niet.

Nanouk is de initiator van Operation Food Freedom Zeeburgereiland en is goed verbonden met de Baaibuurt: “Als lid van het Baaibuurt Collectief streef ik naar een toekomst die regeneratief is: waarin het leven gedijt, de ecologie gezond is en het voedselweb in balans is. Ons voedsel vormt ons meest intieme verbinding met de natuur, buurttuinen zijn een populaire manier om die connectie te herstellen. Wij leren hier wat het betekent om zelf in ons voedsel te voorzien en dat is niet eenvoudig. Met Operation Food Freedom Zeeburgereiland zetten we een hele praktische stap in de goede richting. De bereikbaarheid van vers, gezond voedsel wordt voor meer mensen steeds lastiger. Hier doen wij samen iets aan.”

Operation Food Freedom Zeeburgereiland biedt buurtbewoners een wekelijkse levering van verse groenten, fruit en eieren, direct van Local2Local-boeren uit de regio, in dit geval uit Flevoland, ook wel ‘de achtertuin van Amsterdam’ genoemd. Het aanbod is zo laagdrempelig en betaalbaar mogelijk gemaakt, met de steun van deze boeren, die al jaren samenwerken in de korte voedselketen. Zij vinden het echt belangrijk dat mensen weer meer vers voedsel uit de regio eten. Er is overvloed, maar ironisch genoeg gaat het merendeel van de beste producten naar het buitenland!”

“Deze eerste week startten we met heerlijke zoete aardappelen (de ‘Farmer’s Choice’-verrassing van de boeren), spruiten, paksoi, spitskool, knolraap, (volle gronds) paarse penen, gele uien, Conference-peren, Elstar-appels en 10 poldereitjes, meer dan genoeg voor een week voor twee personen. Oh, en de boeren hadden er ook nog een bakje couscous-salade bij gedaan voor iedere klant, erg fijn! Vanaf elke donderdag staat de inhoud van het volgende pakket op de homepage.”

De aankondiging van Operation Food Freedom Zeeburgereiland wekte ook direct de interesse van de buren aan de overkant van de straat, Paviljoen C van Dynamo, die ook de toegankelijkheid van vers en betaalbaar voedsel nastreven. Hier ligt een mooie samenwerking in het verschiet. En dat begint met de verplaatsing van het uitgiftepunt naar Paviljoen C. De tweede (21 feb) en alle volgende uitgiften vinden dan ook daar plaats.

Nanouk: “De klanten waren duidelijk heel erg blij met wat we te bieden hebben, voor uiteenlopende redenen. Mooie producten, betaalbaar, dat het een buurtinitiatief is, dat er weinig in de buurt te krijgen is of bijvoorbeeld dat het mensen samenbrengt. We hadden ook twee buren die het als uitgelezen kans zagen om 1 pakket te delen, met ieder hun eigen smaak en voorkeur! Of de vader die zijn jonge zoon de producten in de boodschappentas liet doen, maar niet zonder te leren wat de producten waren. Ik word daar blij van.”

“Dus, wil je ook meedoen of wil je huishoudens die het nodig hebben een pakket cadeau doen? Ga dan naar www.operationfoodfreedom.nl, dan zien we jou in de Baaibuurt!”


Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped