Pluk de dag: fruit uit je eigen regio

Door Maarten Klop, Local2Local Talents-coördinator

Het klinkt te bizar voor woorden, maar tijdens het vorige plukseizoen was ik vaak de enige Nederlander in de fruitgaarden rondom Utrecht: in Werkhoven, Wijk bij Duurstede en Schalkwijk. 

Telers zetten grotendeels plukkers in uit het buitenland, omdat vraag en aanbod zich de afgelopen tientallen jaren zo ontwikkeld heeft: toegang tot een overvloed aan (ooit) goedkope arbeid en tegelijkertijd een groter en groter gebrek aan lokale, gemotiveerde en betaalbare krachten, mede ontstaan omdat Nederland zich sinds de jaren 70 exponentieel ontwikkelde naar een servicegerichte economie.

Terug naar de fruitboomgaarden, anno 2020. De omgeving is prachtig, het werk geeft voldoening en je leert van alles over insecten, fruitrassen, onkruid en de bodem. Voor mij voelde het goed om te weten wat er in de regio speelt, waar ons eten vandaan komt en hoe het is om op een boerenerf te werken. Als plukker voel je ook de sociale verrijking. Je bent even weg uit de stad, dichtbij de grond en je voelt je onderdeel van het landschap.

Appelpluk

De start van Local2Local Talents viel samen met de Corona-uitbraak. Wij dachten dat het een bijzonder moment was waarin het anders zou moeten en er veel vraag naar lokale arbeid zou zijn. Voor de meeste zachtfruittelers bleek het tekort aan seizoensarbeiders uit het buitenland toch enorm mee te vallen, het was grotendeels ‘business as usual’. 

Echter, voor de appel- en perenpluk in de herfst zijn er twee L2L-fruittelers die hier anders mee omgaan. Niet uit noodzaak, maar omdat zij ook geloven dat lokale arbeid een positieve impact heeft op de verbinding met ons voedselsysteem. Om deze reden hebben zij Local2Local Talents toegezegd een vast aantal lokale plukkers in te gaan zetten.  

Mabel Feenstra

De telers kunnen ook veel van jullie leren, nieuwe mogelijkheden zouden kunnen ontstaan, bijvoorbeeld voor nieuwe product- en marketingideeën zoals Utregs Supersap of innovatieve projecten zoals SmartShortChain, nieuwe businessmodellen en biodynamische teelttechnieken. Mijn pluktijd bij fruitteler William Pouw bood mij zelfs de ruimte om een onderzoek naar fruitteelt onder zonnepanelen op te zetten.

Al met al is het deze verbinding, kennisdeling, ervaring en samenwerking die korte ketens en de voedseltransitie op ecologisch, sociaal en economisch gebied mooie impulsen kunnen geven.

Dit eerlijke werk geeft rust en ruimte, ook voor creativiteit. Hiervoor bestaat geen betere verbeelding dan deze foto van kunstenares Mabel Feenstra, in de fruitgaarden van William Pouw. De foto is genomen door Talent Miriam Brunke.

Ik kijk ernaar uit om in de herfst met jullie te werken en nieuwe ervaringen op te doen! En om na een warme plukdag een duik te nemen in de Lek. 

Meld je aan voor de appelpluk (van half augustus tot half september) en/of de perenpluk (in augustus en september)!