Talent van de Maand: Josephine Ris

Josephine Ris

Josephine Ris is sinds eind mei samen met haar nieuwe collega Arnoud bezig met een initiatief op Texel om de Wadse voedselcultuur te versterken. Zij wil de visie van een Wads Smaakhuus, een ontmoetings- en ervaringsplek voor de Wadse Keuken, binnen drie maanden op Texel werkelijkheid laten worden. Dat doen ze in opdracht van de initiatiefnemers en Texelaars Dirk van der Beek en Lodewijk Dros. In deze formatie willen ze nieuw leven blazen in de historische Wadse eetcultuur. Vol enthousiasme zijn Josephine en Arnoud drie weken geleden begonnen en ze hebben inmiddels al veel bereikt.

Al binnen twee weken heeft het team het eerste pilot-evenement op Texel gedraaid, inclusief proeverij van lokale producten en verhalen van oorspronkelijk Wadse ingrediënten. Tijdens de zomermaanden willen zij meer proeverijen en excursies opzetten om toeristen en lokale bewoners dichterbij de traditionele Wadse eetcultuur te brengen en vervolgens een duurzaam concept te kunnen opzetten. Zij hebben al veel gesprekken gevoerd met verschillende partijen op het eiland, de eerste samenwerkingspartners zijn aan boord en ze zijn bezig een duurzame financiering veilig te stellen. 

Smaakhuus

Dirk van der Beek: “Josephine overtuigt als Talent met haar positiviteit en structurele aanpak. Op Texel geeft ze al haar energie aan het Wadse Smaakhuus. Elke keer als we samenwerken word ik blij van haar felle gedrevenheid.”

Josephine heeft ook een groot talent voor het vertellen van verhalen en fotografie. Zo heeft zij haar reis met een Jeep van Nederland naar India op haar eigen blog en sociale media vastgelegd en nu zet zij haar talenten in voor de korte voedselketen op de Waddeneilanden.

Als Local2Local Talent is Josephine met veel enthousiasme en motivatie aan het werk. “Over het algemeen ben ik erg rationeel ingesteld, maar mijn optimisme wint het van pure ratio wanneer het gaat over het bewerkstelligen van een betere samenleving.”

Met haar passie voor lokaal en duurzaam eten zet ze zich daarom ook al jaren als vrijwilliger in, bijvoorbeeld bij Jongeren Milieu Actief en Taste Before You Waste. Met haar studieachtergrond in Culturele Antropologie en Environment and Resource Management kan ze de verbinding leggen tussen sociale en ecologische duurzaamheidsvraagstukken, wat voor het werk in de korte voedselketen enorm waardevol is. 

Wij kijken ernaar uit om dit project en Josephine’s invloed op de voedseltransitie verder te zien groeien.

Wil jij ook met jonge talentvolle mensen aan de slag? Neem dan contact met ons op!

Texel

Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped