NIEUW: Dapper. Echt Texels Lamsvlees

Local2Local introduceert Dapper. Lamsvlees om de schapenhouderij op Texel nieuw perspectief te bieden. We steunen de dappere boeren van Texel die durven te kiezen voor een koers waarbij ze niet alleen investeren in hun eigen bedrijf, maar ook in de toekomst van Texel. Boeren die niet kiezen voor schaalvergroting, die hun schapen weiden op het iconische landschap van het eiland en die kiezen voor een natuurinclusief bedrijfsmodel.

Helaas kun je op dit moment jouw geliefde eiland Texel niet bezoeken. Dit is vervelend, maar noodzakelijk voor de gezondheid van ons allemaal. Ook op Texel zijn de maatschappelijke gevolgen groot. De schapenhouderij op Texel staat de laatste jaren onder druk en de huidige crisis maakt het niet makkelijker voor de boeren.

Jan-Willem Bakker van schapenbedrijf de Waddel & Arjen Boerhorst van schapenboerderij De Hoge Kamp doen de oproep om voor Texels lamsvlees te kiezen en aan de voorverkoop mee te doen!

https://www.youtube.com/watch?v=rcj_XolPqOI&feature=youtu.be
Jan-Willem en Arjan

Waarom Dapper.?
“Een belangrijke reden waarom we zo van Texel houden is haar bijzondere landschap. De duinen, de Slufter, het wad. De tuunwallen, de schapenboeten, de kolken met hun bijzondere vegetatie. En natuurlijk is het schaap onlosmakelijk verbonden met Texel. Maar het Texelse schaap en het landschap dat ze onderhouden zijn helaas niet langer vanzelfsprekend. In Nederland eten we in toenemende mate goedkoop lamsvlees uit Nieuw Zeeland. Hierdoor komt het inkomen van de Texelse schapenhouders onder druk en dreigen de schapen te verdwijnen. En daarmee het beheer van het iconische landschap door de schapenboeren.”

Dapper.-lamsvleespakket
Door in te tekenen op een lamsvleespakket van Dapper. kies je voor:

 • investering in duurzame landschapsontwikkeling op Texel;
 • een eerlijke prijs voor het lamsvlees van de schapenboer;
 • schapen die geweid worden in het iconische landschap van Texel;
 • bescherming en onderhoud van karakteristieke Texelse landschapselementen zoals tuunwallen, kolken en schapenboeten;
 • bescherming van de weidevogels en biodiversiteit in dit gebied;
 • verwaarding van alle onderdelen van het lam, niet alleen het rack en de bout;
 • korte diertransporten en behoud van een kleinschalige slachtplaats op Texel;
 • en natuurlijk voor genieten van puur en mals Echt Texels Lamsvlees.

Vierkantsverwaarding is het uitgangspunt voor de samenstelling van ons pakket. Dit betekent dat we al het vlees van een lam gebruiken voor de inhoud van het pakket. Het gemiddelde slachtgewicht van een lam is 20 kilo. Hiervan is ongeveer 70%, dus 14 kilo bruikbaar voor consumptie. We hebben er voor gekozen om pakketten samen te stellen van 1,75 kilo, 8 pakketten per lam. Het pakket zal bestaan uit:

 • Lamskoteletten
 • Lamsboutschijven
 • Lamsbiefstuk 
 • Lamsburger of lamssaucijs 
 • Lamsstoofvlees of lamsgehakt

De prijs
Dapper. is volledig transparant in haar prijsopbouw (uitgewerkt op de productpagina in de #SupportYourLocals-webshop van Local2Local). Het startpunt voor de prijs van een pakket is een eerlijk inkomen voor Jan-Willem en Arjen. Als zij 8 euro per kilo betaald krijgen kunnen ze blijven doen wat ze het liefste doen: op een duurzame wijze schapen houden en genieten van een leven in harmonie met de natuur op Texel.

Voor het slachten en portioneren van het vlees geldt hetzelfde: kosten die hiervoor in prijs zijn opgenomen zijn nodig om een gezonde bedrijfsvoering op Texel mogelijk te maken. Tot slot maken we gebruik van bestaande IT en logistieke netwerken om zo kostenefficiënt mogelijk te zijn.

Voorverkoop en verzending
Het lamsvleesseizoen start in de eerste week van juni. Wij bieden Dapper. aan met voorverkoop, dus teken nu in op een pakket van Dapper in de #SupportYourLocals-webshop en je bent verzekerd van heerlijk lamsvlees vanaf de tweede week van juni. We houden je op de hoogte van de verzending en zullen dan ook de details van de bezorging met je afstemmen.

De schapenhouders:
Dapper. is een initiatief van Jan-Willem Bakker en Arjen Boerhorst. Deze twee schapenhouders hebben de dappere koppen bij elkaar gestoken en contact gezocht met Local2Local. Gezamenlijk hebben we Dapper. ontwikkeld. Als je nu een Dapper.-pakket bestelt, komt het lamsvlees van Jan-Willem of Arjen. Maar de ambitie van deze twee mannen gaat verder dan het eigen bedrijf. We hopen zo snel mogelijk meer leden van de vereniging Schapeneiland Texel aan te kunnen laten sluiten.

Klik voor meer informatie over de bedrijven van Jan-Willem en Arjen.


Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped