Vincent Oberdorf, wat maak je me nou!

Op donderdag 4 april van 14:00 – 17:00 maken we in de Noordertuin bij Steck in Overvecht de Utrechtse voedselbeweging zichtbaar. Wat je kan verwachten: korte pitches van indrukwekkende doeners, heerlijk lokaal eten, een overzicht van wat er al gebeurt en hopelijk een machtig gevoel dat we samen iets bijzonders kunnen realiseren. Kortom: meld je ook aan voor Utreg, wat maak je me nou

Even een doener voorstellen
Vincent Oberdorf is initiatiefnemer van de biologische zelfoogsttuin Kansrijk in Groenekan. Hiermee werkt hij aan de transitie naar een volhoudbaar lokaal voedselsysteem op basis van hét fundament van onze samenleving: gezond voedsel uit een gezonde bodem. Hiermee streeft Vincent gemeenschapslandbouw (CSA) na: “Samen vormen we een voedselgemeenschap gebaseerd op vertrouwen en solidariteit.”

“Natuurlijk eet je graag biologisch en dus zonder pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest, want dat is niet alleen goed voor jezelf, maar voor alles dat leeft. Je oogst ligt binnen de kortste tijd op je bord, van grond tot mond is letterlijk waar Kansrijk voor staat. Geen opslag, geen vervoer, kraakverse groente. De korte keten is bovendien goed voor de tuinders, zij ontvangen een eerlijke prijs voor hun werk en dit levert een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendige voedselvoorziening.”

“In de tuin voeden we niet alleen mensen, maar ook bijen, vlinders, vogels en egels. Zo houden we het natuurlijke evenwicht in stand. Hoe meer beestjes hoe beter, er is genoeg voor iedereen. Gelukkig groeien de worteltjes niet in plastic en hoeven ze ook niet ver te reizen. Met je oogstaandeel draag je bij aan korte transportwegen, produceer je geen afval, wordt niets opgeslagen en gaat het ook niet over datum.” 

Een CSA als Kansrijk betekent dat iedereen die van de tuin gebruikmaakt, een aandeel heeft. Door een aandeel te nemen, krijg je toegang tot alles wat de tuin biedt: een verse oogst, een buitenplek, een rustmoment, ontmoetingen, activiteiten, meer verbinding met je omgeving, educatie en een positieve invloed op het voedselsysteem en de afdruk die we achterlaten.

Vincent heeft zijn vizier gezet op de realisatie van tien nieuwe zelfoogsttuinen in Utrecht in de komende 3 jaar.


Have a project or collaboration in mind?

AMPED facilitates robust, regional and regenerative food systems.

© 2024 · Amped